Puututaan päihdepeliin

27.9.2017


Perjantaina 22.9.2017 saivat Hervannan koululaisten perheet Helmi-viestin, joka varmasti hätkähdytti monia vanhempia. Koulujen rehtorit ilmoittivat yhteisellä viestillä, että heidän tietonsa mukaan Hervannan alueella on myyty huumeita alaikäisille.

Asia nostaa esiin paljon tunteita ja kysymyksiä lähes kaikissa ihmisissä. Omassa lähipiirissäni asiasta on keskusteltu mm. vanhempainyhdistyksen keskusteluryhmässä, lasten harrastusten yhteydessä ja naarustuston vanhempien kesken ja yhteistä kaikille noille keskusteluille on pelko. Pelko siitä, koskeeko asia omia lapsia. Pelko siitä, mihin tämä johtaa. Pelko siitä, onko peli jo menetetty. Esiin nousee myös kysymys, mitä voin tehdä. Päihteet ja varsinkin huumeet on pelätyin asia vanhempien keskuudessa, jokainen toivoo omien lastensa välttyvän tuolta karikolta.


Päihteet ja huumeet sinänsä eivät ole uusi asia. Tiedämme, että niitä on saatavilla ja käytetään kaikkialla. Vaikka kouluterveyskyselyt kertovat, että päihteettömien nuorten osuus on kasvussa, ne myös osoittavat päihteitä jatkuvasti käytettävän. Asialta on vain helppo ummistaa silmänsä. Ajatella, ettei se minua koske. Kunnes tulee viesti ja saa meidän ajattelemaan. Ja pelkäämään. Ehkäpä nyt olisikin aika meidän kaikkien herätä ja ryhtyä toimeen!


Sillä ase pelkoa ja päihteitä vastaan on yhdessä toimiminen, puuttuminen ja välittäminen. Pidämme huolta omista lapsistamme ja nuoristamme. Kysymme, mitä heille kuuluu, millaisissa kaveriporukoissa he kulkevat, mitä tekevät. Kun tunnemme lapsemme ja nuoremme, huomaamme myös päihteistä kertovat hälytysmerkit. Mutta pidämme huolta ja välitämme  myös lasten kavereista, naapuruston lapsista, kaikista Hervannan alueen lapsista ja nuorista. Kun huomaamme jotain ongelmia tai epäilyttävää, puutumme peliin. Oikealla tavalla, keskustellen sekä tietoa ja tukea antaen. Ja pidämme huolen, että oma käytöksemme tukee myös päihteettömyyttä, olemme esimerkkejä nuorisolle.


Asian suurentelu ja irrallisten huhujen levittäminen sen sijaan ei auta ketään. Some-ryhmissä asiat helposti paisuvat eivätkä tiedot niissä pohjaa tosiasioihin. Tämä on vain omiaan lisäämään pelkoa. Hyvää asiassa on, että kaikki lasten ja nuorten kanssa työnsä puolesta tekemisissä olevat tahot ovat varmasti ajantasalla aiheesta ja puuttuvat omalla  osaamisellaan ongelmiin niitä havaitessaan. Me muut aikuiset voimme tukea heidän työtään luottamalla heidän ammattitaitoonsa ja haluunsa toimia lasten ja nuorten parhaaksi. Asenteella on tärkeä rooli päihteisiin puuttumisessa, sillä koulun viestistäkin tuli ilmi, että lasten ja nuorten keskuudessa on levinnyt huumeita ihannoiva asenne. Tähän me ihan kaikki voimme puuttua! Yhdessä!


Joten vaikka asia on suuria tunteita herättävä, peliä ei missään nimessä ole menetetty. Voimme yhdessä lasten ja nuorten kanssa miettiä asioita ja kannustaa heitä kertomaan havaintojaan ja tukea, jos ongelmia jo on. Monenlaista apua on saatavilla, ongelma on vain tunnistettava ja apua uskallettava hakea.

Asia on meidän kaikkien yhteinen ja yhdessä  myös puutumme siihen!

 

Kirjoitus julkaistu Hervannan Sanomissa 27.9.2017.

Tekstin kirjoitti Maarit Mikkola, Pohjois-Hervannan koulun tuki ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja, hallituksen jäsen vuosina 2007-2022.